Image1 Image2
Temadag - våld i nära relation, och gymnasie arbeten.

Våld är en del av ungas vardag. Våldet kan handla om mobbning eller andra typer av kränkningar i skolan, kränkningar på nätet, våld och kränkningar i samband med idrottsutövande, i ungas kärleksrelationer, i sociala relationer eller inom familjen.
Ett strukturerat arbete mot våld med fokus på unga är ett långsiktigt arbete som involverar stora delar av kommuners verksamheter samt ideella organisationer.
Eleverna i åk 1 och 2 fick idag föreläsning av Carros skyddsängel som föreläser om våld i nära relation ute på skolorna. Hon pratar om våld i alla former: fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt och upplevt.

Tillsammans med ungdomarna pratar hon om vad man kan göra för att man själv ska få hjälp eller vad man kan göra om någon i ens närhet behöver hjälp.
Det viktigaste budskapet är att våld är fel men att det inte är ungdomens fel och att det finns hjälp att få.

Efter det så arbetade lärarna med eleverna i värderingsövningar.
Anna Stark lärare i Historia och Samhällskunskap är imponerad av eleverna, de visade väldigt kloka,eftertänksamma, mogna, reflekterande svar. -Det ger mig hopp om de uppväxande släktet , säger Anna
Annas summering är att det viktigaste är att se, att visa att någonting är fel så inte offret normaliserar beteendet.

Staffan Kjell polis i Älmhult pratade sedan med eleverna i klassrummen, om vad är våld? Vad händer sedan? Yrken som är kvinno/mäns dominerat varför är det så?
Anette Eneroth och Maria Tjelander på Familjefrid arbetar med behandling när det gäller våld i nära relation http://www.vaxjo.se/-/Familjefrid-Kronoberg---startsida/

Eleverna i åk 3 arbetade med sitt gymnasiearbete.
-Toppen att få arbeta en hel dag med sitt gymnasiearbete och kunna ta hjälp av lärarna om man behöver, säger Johan som går Handelsprogrammet åk 3.
-Vi skulle ha fler sådana dagar, vi hinner med väldigt mycket, det är lite svårare att ha disciplinen att arbeta hemma. Det är också bra om man kan ha dagar att arbeta ikapp om man ligger efter med något, fortsätter Johan.
På bild, Johan Marcus och Oskar som arbetar med sitt gymnasie arbete.

DSC_0044 DSC_0050 DSC_0057
DSC_0062 DSC_0071 DSC_0075